ΑΤΖΕΜ ΠΙΛΑΦΙ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ ΣΤΟΝ GASTRONOMO ΤΕΥΧΟΣ 78 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Προετοιμασία 10′ ,Μαγείρεμα περίπου 1 ώρα κ 15′

Ατζέμ πιλάφι αποκαλούμε το φαγητό που το ρύζι μαγειρεύεται μέσα στο ζουμί του κρέατος κ πρέπει να σερβίρεται αμέσως, για να είναι μελάτο.

Το ρύζι καλό είναι να το τσιγαρίσετε σε εκλεκτό βούτυρο.Γίνεται με μοσχάρι ,αρνάκι ή κοτόπουλο

ΥΛΙΚΑ(για 4 ατομα)

800 γρ ψαχνό ,σε μικρά κομμάτια

1 μεγάλο κρεμμύδι ,σε μικρά καρέ

2-3 σκελίδες σκόρδο,τριμμένες(αν θέλουμε)

αλάτι πιπέρι

300 γρ ρύζι καρολίνα

2 κουταλιές σούπας βούτυρο για το ρύζι+2 κουταλιές σούπας βούτυρο ή 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο για το κρέας

Πώς το φτιάχνουμε:Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο σε μέτρια πρός δυνατή φωτιά κ όταν ζεσταθεί,τσιγαρίζουμε το κρέας μαζί με το κρεμμύδι.Οταν ροδίσει από όλες τις πλευρές προσθέτουμε το σκόρδο,ανακατεύουμε κ προσθέτουμε αλατοπ’ιπερο κ νερό να το σκεπάσει κατά 3-4 εκ.Μόλις κοχλάσει το υγρό,χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή πρός μέτρια σκεπάζουμε κ το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα ή μέχρι ν αμαλακώσει.Περίπου 10′ πρίν ολοκληρωθε’ι το μαγείρεμα του κρέατος,βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα 2 κουταλιές βούτυρο κ τσιγαρίζουμε το ρύζι,ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να παίρνει ελαφρώς ξανθό χρώμα,περίπου για 10′.Μόλις είναι έτοιμο το κρέας,το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μιά πιατέλα κ το σκεπάζουμε.Μετράμε το υγρό κ συμπληρώνουμε ‘οσο χρειάζεται για να είναι 900ml-1λίτρο.Ρίχνουμε το ρύζι ανακατεύουμε,αλατίζουμε κ το αφήνουμε να μαγειρευτεί-από τη στιγμή που θα κοχλάσει-μετράμε περίπου 10′.Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κ να παρατείνουμε λίγα λεπτά το μαγείρεμα.Αποσύρουμε,βάζουμε στην  κατσαρόλα το κρέας,σκεπάζουμε με 1 πετσέτα κ το καπάκι κ αφήνουμε για 30′.Το ανοίγουμε κ δοκιμάζουμε αν ειναι όσο βρασμένο θέλουμε.Αν όχι,προσθέτουμε λίγο βραστό νερό,ανακατεύουμε ανασηκωνοντασ το με δύο πηρούνια κ το σκεπάζουμε για άλλα 10′.Τρίβουμε πιπέρι κ σερβίρουμε.

About these ads
  1. Σχολιάστε

Ἀπαντῆστε

Fill in your details below or click an icon to log in:

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Παρακολουθῆστε

Νὰ ἔρχεται κάθε νέο ἄρθρο στὰ εἰσερχόμενά σας.

%d ἱστολόγοι ἔχουν δηλώσει ὅτι αὐτὸ τοὺς ἀρέσει: